PDA

View Full Version : Πως φτίαχνεις τα permissions με terminal ?


excos
08-10-2009, 10:19 AM
Παίδες έχει κανείς τίς γνώσεις σε αυτό το θέμα να μας δώσει τα φώτα του?

Διότι με τα συνήθεις προγράμματα Disk utility,Onyx η Os x Tools για φιάξιμο των εξαρτήσεων,εαν τίς αναφέρω σωστά δεν έχουν την επάρκια που πρέπει.
Τα προγράμματα αυτά φτίαχνουν μόνο τις εξαρτήσεις που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα και όσες έχουν σοβαρά προβλήματα τις αναφέρουν μόνο,παραμένοντας πρόβλημα!
Διαβάζοντας στο net περί αυτού του θέματος υπάρχει ένας κυκεώνας απόψεων με διάφορες εντολές στο terminal που μπορείς να δώσεις λύσεις, χωρίς όμως την λογική σειρά που πρέπει να κάνεις διότι εάν δεν κάνεις τα σωστά βήματα το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό
Αναφέρω το θέμα αυτό, δίοτι είναι πολύ σημαντικό για μια ομαλή λειτουργία μετά την εγκατάσταση των διάφορων (kext) s η όταν κάνουμε αναβάθμιση και πρέπει τα καινούργια πραγματάκια να ενσωματωθούν στο σύστημα μας.

SomniusX
08-11-2009, 01:55 PM
Το kexthelper μέσα του έχει την διαδηκασία για το τι πρέπει να εκτελεστεί σε terminal για τα permissions, το λέω να το κοιτάξεις γιατί δεν βρήκα κάτι τώρα στα γρήγορα από τον γοογλη..

excos
08-12-2009, 04:14 PM
ευχαριστω bloodiator αλλα ελεγα για τα διαφορα προγραμματα που κανεις install και εχεις προβλημα permissions και δεν μπορεις να τα διορθωσεις με τα συνηθεις προγραμματα.

geeksada
09-04-2009, 05:53 PM
Εννοεις εντολες του στυλ chmod κλπ?

excos
09-05-2009, 11:27 AM
Ναι αυτο εννοω.Γιατι οσες φορες και αν εχω κανει fix permissions παντα περνω τα ιδια αποτελεσματα με τα προγραμματα.

SomniusX
09-05-2009, 12:01 PM
Σε συστήματα με leopard πάντως είναι καλύτερα μια έτοιμη λύση γιατί με το χέρι μπορεί να ξεχάσεις κάτι!

Γιαυτό τα kext να τα περνάτε με το kext helper..

geeksada
09-05-2009, 02:22 PM
Κοιτα οταν περασα τα kexts δεν ηξερα τι ακριβως permissions χρειαζονταν, ουτε το kext helper, οποτε τα εκανα ιδια με τα υπολοιπα αρχεια.
Με αλλα λογια:
>chmod 755 <kext_file>
>chown root <kext_file>
>chgrp wheel <kext_file>

Γενικα για ευκολια, αν θες να αλλαξεις τα permissions ενος φακελου, με ολα τα αρχεια μεσα κανεις

> chmod -R <folder_name>

Νομιζω καλο ειναι να γνωριζεις καποιες βασικες εντολες, γιατι εμενα ολες αυτες τις μερες, με τους πειραματισμους κλπ, μου ετυχε μερικες φορες να μη μπορω να μπω στο παραθυρικο.

SomniusX
09-05-2009, 02:30 PM
βέβαια θα μπορούσες να το κάνεις με && για να τελειώνεις..
π.χ.

mkdir kextsfolder
cd kextsfolder
chmod 755 *.kext && chown root:wheel *.kext
ή απ'έξω από τον φάκελο chmod -R 755 kextsfolder/*.kext && chown _R root:wheel kextsfolder*.kext
:D έτσι για να στην πω ρε..
bashάς forέver! :D :P

excos
09-05-2009, 06:14 PM
Παίδες μάλλον δεν ήμουν σαφής και εξηγούμαι.Δεν εχω πρόβλημα με την εγκατάσταση με τους kexts αυτό γίνεται εύκολα και σωστά με το kext helper η osx86 tools.
Αλλα όποτε εχω κανει αναβάθμηση πχ itunes η Quick Time Player και τα συναφή, τρέχοντας μετά Disk utility για να φτίαξω permissions παίρνω ενα κατεβατό απο διαφορές που υπάρχουν, λογικό, με την επιβεβαίωση οτι ολα έχουν φτιάχτει.
Ξανατρέχοντας κάποια άλλη στιγμή την ίδια διαδικασία ξαναπέρνω τα ίδια αποτελέσματα ενα κατεβατό απο permissions που εχουν διόρθωθεί κλπ κλπ, χωρίς να έχει γίνει τίποτα πριν για την διόρθωσή τους.

SomniusX
09-27-2009, 12:01 PM
Βασικά μπορείς να τρέξεις του disk utility από terminal για να fixάρεις..

sudo diskutil repairPermissions /αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος


Ανοίξτε το Terminal.app
(ή το Terminal.app του Installation DVD που χρησιμοποιείτε)
Γράψτε: whoami
Αυτή η εντολή θα σας εμφανίσει το "κοντό username" που πρέπει να έχετε στον νού σας για να το χρησημοποιήσουμε αργότερα εκεί που θα λέει “yourshortusername”
Για να ρυθμίσουμε τον owner (πείτε τον ιδιοκτήτη) και το group (το γκρούπ χρηστών που βρήσκεται ο ιδιοκτήτης) πρέπει να χρησιμοποιησουμε την παρακάτω εντολή αλλά σωστά (συμπληρώνοντας το κοντό username σας εκεί που πρέπει... :

sudo chown -R yourshortusername:staff ~

Θα σας ζητηθεί ο κωδικός του administrator, το οποίο θα δώσετε ενάν και εφόσον είστε σίγουρος τι πάτε ακριβώς να κάνετε.
Η παρακάτω εντολή (που δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει και δεν ξέρω για το ορθό της αποτέλεσμα) θα αφαιρέσει τα permissions από όλους εκτός από του δικού σας χρήστη ... :

sudo chmod -R go-w ~


Βέβαια το προαναφερθέν μπορεί να "σπάσει" την σωστή λειτουργία του Drop box για τις συνδέσεις σας και αυτό θα το διορθόσουμε αλλάζοντας τα permissions να είναι εγγράψιμο από εμάς αλλά και από άλλους ... :

sudo chmod -R 733 ~/Public/Drop\ Box

Βεβαιωθείτε ότι δεν θα αφαιρέσετε τα κενά και τα ~ και τα - και τα / και \ γιατί δεν θα παίζουν τα scriptάκια..


Θα κοιτάξω να το αυτοματοποιήσω δίνοντας το whoami να τραβάει το username σας να το πετάει αυτόματα στο script και να κάνει την δουλειά και για το drop box, αλλά είναι καλύτερα και σωστότερα να ξέρετε ακριβώς και βήμα βήμα τι πάτε να κάνετε!

Καλά chmodαρίσματα! :D

beeros05
12-07-2009, 02:36 AM
εγώ ξεκλείδωσα τον σκληρό που είχα backup για time machine με το BatChmod (http://www.macchampion.com/arbysoft/BatchMod/Welcome.html) και μετά εφτιαξα και αλλαξα τα permissions και με το πρόγραμα αλλα και μεσω του sharing and permissions του OS X. το πρόγραμα είναι για Leopard αλλά και στο Snow δουλεύει μια χαρά.

Dejangs
12-08-2009, 04:06 PM
Εγω ταλαιπωρηθηκα λιγες μερες με τον ntfs, στον οποιο ειχα Win αλλα και δεδομενα σ'αλλο partition τα οποια ηθελα να διαχειριζομαι απο το SL. Ηθελα ομως να τους δωσω και permissions γιατι στο PC εχω και αλλο λογαριασμο για τους υπολοιπους που τυχαινει να κατσουν στο PC.

Τη λυση οπως περιγραφω και σε ενα thread που ανοιξα εδωσε το ntfs program της paragon(το ntfs3g που ειχα δεν υποστηριζε permissions) μαζι με τις εντολες απο terminal που γραφτηκαν προηγουμενως. Δλδ chown και chmod μετα για permissions. Ουσιαστικα ορισα τον λογαριασμο μου σαν "κατοχο" και μετα εκοψα read/write για ολους τους υπολοιπους.
Ομως απαραιτητη προυπουθεση γι'αυτα ηταν να αλλαξω το group του admin account μου σε "admin" απο "staff" που ηταν πριν. Δεν ξερω γιατι μπηκε ετσι ενω εκανα καθαρη εγκατασταση δεν κληρονομησε κατι δλδ απο backup κλπ.

Just in case λοιπον ολα αυτα μηπως χρειαστουν αργοτερα σε καποιον που εχει παρομοια issues.