PDA

View Full Version : Permissions σε ntfs


Dejangs
12-04-2009, 01:35 AM
Εχω ενα προβληματακι και αναρωτιεμαι αν υπαρχει λυση.

Στο PC υπαρχει ενας ntfs που χρησιμοποιειται και με Win, και θα ηθελα να κοψω μερικα δικαιωματα σε φακελους ωστε αλλοι standard και οχι admins χρηστες του PC (σε Snow Leopard παντα μιλαμε) να μην μπορουν να μπουν μεσα σ'αυτους τους φακελους να τους διαγραψουν κλπ.

Δυστυχως ενω με 3g ntfs μπορω να κανω οτιδηποτε στα περιεχομενα του δισκου, με get info στους φακελους του (αλλα και στον ιδιο) δεν δινει τη δυνατοτητα να αλλαχθει κανενα permission. Δεν εχει καν τις επιλογες που εχουμε στους hfs.
Λεω ΟΚ, θα παμε με τον κλασσικο τροπο. Ανοιγω λοιπον terminal παω στον συγκεκριμενο σκληρο και βλεπω στους φακελους drwxrwxrwx λεω να 'τα εδω ειμαστε , αυτο πρεπει να αλλαχθει.
Ναι καλα! Με chmod και κοψιμο δικαιωματων σε other users κλπ, ενω δεν παιρνω καποιο σφαλμα απλα δεν αλλαζει τιποτα!

Ειδα βεβαια οτι ας πουμε ο υποθετικος φακελος "antenadoume" οπως και ολοι οι αλλοι εμφανιζονται ετσι.

drwxrwxrwx 1 root admin 0 Dec 4 01:06 antenadoume

Και επεσα πανω σ'αυτο ( link (http://superuser.com/questions/57092/cant-change-permission-ownership-group-of-external-hard-drive-on-ubuntu) ) που αν καταλαβα καλα περιγραφει κατι ενδιαφερον σχετικα με root/permissions κλπ μονο που δεν καταλαβαινω τι ακριβως.:-*
Εαν καποιος ξερει 2 πραγματα παραπανω και εχει χρονο θα εκτιμουσα πολυ οποιαδηποτε βοηθεια!

Dejangs
12-04-2009, 08:49 PM
Δοκιμαζοντας αντι για 3g ntfs το ntfs της paragon...καταληγω τελικα οτι το προβλημα ΜΑΛΛΟΝ ειναι τα groups των users που εμπλεκονται σ αυτην την ιστορια. Δηλαδη το δικο μου (Admin) και το standard user που εχω δημιουργσει. Τα οποια ανηκουν στην ιδια κατηγορια δλδ "staff". Βλ. screeshot παρακατω.

Ενω δινω λοιπον καταλληλα δικαιωματα (π.χ. rwx------ ) παρατηρω οτι ο αλλος standard account μπορει να διαβασει κανονικοτατα τον φακελο! Δοκιμασα να βγαλω τα παντα δλδ να αφησω ας πουμε εναν φακελο χωρις ουτε καν read στο πρωτο πεδιο. Τωρα δεν μπορω να το δω ουτε εγω ουτε ο αλλος standard user (ο οποιος δεν ειναι admin). Λεω ΟΚ τουλαχιστον ανταποκριενται καπως.:p Παω για πλακα στο terminal απο το αλλο standard account και ειδα οτι μπορω να ξαναδωσω κανονικα οτι chmod θελω!
Δλδ τα permissions σαν να λεμε δεν "ξεχωριζουν" και εχω ως αποτελεσμα οτι ισχυει στον administrator λογαριασμο μου να ισχυει και στον αλλον.
Αυτο που υποθετω οτι φταιει ειναι οτι και ο αλλος λογαριασμος παρολου που δεν ειναι admin ανηκει στο "staff" group οπως ακριβως και ο admin.

http://img19.imageshack.us/img19/327/screenshot20091204at902.th.png (http://img19.imageshack.us/i/screenshot20091204at902.png/)

Πως μπορω να το διορθωσω αυτο; Δλδ το αλλο account που δεν θελω να ειναι admin να μην δουλευει στην ιδια "ιεραρχια" με τον admin τουλαχιστον στον τομεα των permissions;
Ευχαριστω!

EDIT : Η λυση βρεθηκε και ηταν να αλλαξω το group μου απο stuff που ηταν, σε admin (παρ'ολο που ηταν ηδη administrator account) στο Accounnt - Advanced Options. Επειτα οτι φακελο δημιοργουσα μεσα στον ntfs απο τον λογαριασμο μου ανηκε σε μενα και οχι γενικα στο group stuff.