PDA

View Full Version : How to Clone your Current System [Greek]


SomniusX
12-17-2009, 08:58 PM
--------------------------------------------------------------------------------------------------
This guide in Translated (semi-good) English from Google Translate!
http://translate.google.com/translate?hl=el&sl=el&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.infinitemac.com%2Ff83%2Fhow-to-clone-your-current-system-greek-t4981%2F
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Παραθέτω φωτό με την πολύ λεπτή εργασία που κάνω αυτή την στιγμή..

http://img.skitch.com/20091217-nb6y1mxhmmt6gi59umm2h25xxm.jpg

Λοιπόν.. πως κάνουμε το μεγάλο backup ενός έτοιμο Netbook που τρέχει της μάνας του τα λειτουργικά για να το έχουμε ασφαλες εάν γίνει οτιδήποτε!! (Έβαλα μυαλό με λίγα λόγια..:P )

ΠΡΟΣΟΧΗ το αναφέρω και στο τέλος του οδηγού..
..να ξέρετε, εάν το χαλάσετε/brickάρετε (hoho)/ή πάθετε όποιου είδους ζημειά, μην ψάχνετε για ρέστα, τέτοιους οδηγόυς τους ακολουθείτε με δική σας ευθύνη και αποκλειστικά με δικό σας φταίξιμο!! :P.

Ξεκινάμε setάροντας όλα τα λειτουργικά όπως τα θέλουμε.. δλδ
.
Το partition με τα Windows (ότι windows και να είναι), κάνουμε τα uninstallations των προγραμμάτων που είναι άχρηστα ή βαριά και περνάμε αυτά που θέλουμε και πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα για το συστηματάκι, π.χ. firefox με addons, δικό σας antivirus κλπ. Με λίγα λόγια το ετοιμάζουμε όπως θα θέλαμε να είναι κομπλέ χωρίς όμως πολλά πολλά. ΠΡΟΣΟΧΗ εάν έχει μέσα μαθητικό software, καλό θα ήταν να το πάρετε σε ένα usb (εμένα ήταν 4gb όλα μαζί) και να μην το αφήσετε μέσα δεν υπάρχει λόγος (εκτός κι αν το θέλετε για τα παιδιά σας ή του γείτονα!)
.
Στο partition με το linux (εάν έχετε), ξεκινάμε setάροντας τα wifi όπως τα θέλουμε για το σπίτι μας και ΠΡΟΣΟΧΗ θα μπείτε με το Shell (Terminal/Gnome Terminal/Xterm/ ή άλλο) και θα δώσετε.. sudo -s για να πάρετε δικαιώματα root, εάν δεν σας τα δείνει (είναι ανάλλογα την διανομή) κάντε su και δώστε το password του διαχειριστή (root). Μετά δώστε την παρακάτω εντολή cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.ok ώστε το menu του bootloader στην αρχή θα διατηριθεί, γιατί μερικά updates σε ed/x/k/ubuntu σπάνε το booting και μετά στα windows δεν θα ξαναμπείτε εύκολα.. Αν θέλετε το πέρνετε μαζί με τα μαθητικά σε ένα usbάκι για καβάτζα.. αν και δεν παίζει πρόβλημα να το αφήσετε εκεί που είναι..
Κάντε Software Update το Linux σας με τα πρόσφατα, αλλά μην διαλέξετε να ανεβείτε σε νέο kernel, τα βασικά όπως τα προγράμματα firefox και άλλα ή και αν θέλετε gstreamer για τα 3rdparty codecs για video/audio.
.
Αφού έχουμε λοιπόν το μηχανάκι μαμίσιο αλλά με τις δικιές μας αλλαγές.. όπως ακριβώς πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να λειτουργεί αρχήζουμε τα δύσκολα..
.
(Τα παρακάτω ισχύουν για όλα τα desktop με cd-drive)
Κατεβάστε μια γρήγορη και απλή διανομή linux που μπορεί να παίξει σε pen-drive, π.χ. damn small linux, puppy, ubuntu, ότι σας βολεύει. Τουλάχιστον να είναι ένα linux based σύστημα που μπορεί να παίξει από το usb γιατί θα πρέπει να bootάρει από αυτό το μηχανάκι σας!
.
Ξεκινήστε το μηχανάκι σας με το προαναφερθέν linux σε μια από τις θύρες usb και μπείτε στο σύστημά του, είτε παραθυρικό είτε όχι, ότι σας βολεύει. Θα χρειαστείτε έναν σκληρό δίσκο σε usb, που να έχει ένα εύλογο μεγάλο partition σε ext2 ή ext3, δλδ όχι και 160gb free επειδή τα έχει το μικρό σας 'νταξ και λιγότερο, εγώ τώρα παίζω με ένα partition των 100gb και κάνω την διαδηκασία αυτή, το ext2/3 .. γιατί το βλέπει το linux εύκολα και δεν θα χρειάζεται να κάνουμε span το image του δίσκου του μικρού μέσα του, θα γίνει συμπίεση αλλά αν είναι FAT32 θα κοπεί η κλωνοποίηση μόλις πιάσει τα πρώτα 2,1gb δεδομένων.
.
Μπείτε σε ένα από τα shell terminals της usb linux διανομής και δώστε fdisk -l ή και df -h τουλάχιστον να εντοπίσετε ποια partitions είναι mounted και ανοίξτε τον εκάστοτε file-manager της διανομής για να τα κάνετε umount (un-mount/απόπροσάρτηση) εκτός από τον εξωτερικό usb δίσκο, μόνο τα εσωτερικά partitions, αλλιώς δεν γίνεται δουλειά. Μπορείτε και από το shell ως root χρήστης να δώσετε umount /media/partname και να γίνει και έτσι (μπορεί και ως user τα νέα distro το επιτρέπουν)
.
Εδώ τώρα πάμε στα δύσκολα.. θα χρησιμοποιήσουμε μια από τις δημοφιλέστερες στον κόσμο εντολές που κάνει την καλύτερη byte-2-byte κλωνοποίηση γιατί τα προγράμματα τις αγοράς, βλέπε Norto Ghost/Acronis/Drive Image/κλπ, δεν διαβάζουν όλα τα partitions σωστά και οι αγαπημένες εταιρίες κατασκευής των μικρών μας έχουν την τάση να μαλακίζονται με κάτι περίεργα partitions που έχουν πειραγμένα bites στον master boot record ώστε να τα ανοίγουν μόνο τα recovery και άλλες βλακίες..
Λοιπόν το dd τα κάνει όλα και συμφέρει, αργεί λίγο αλλά τουλάχιστον θα έχετε το σύστημα κλωνοποιημένο κομπλέ!!!.
.
Βεβαιωθείτε πως είστε root και πάμε τώρα μάγκες..
δίνουμε..dd if=/dev/sda | gzip -c > /media/externalusbdiskname/mikro_clone.imgαυτό θα ξεκινήσει την διαδηκασία, την πολύυυυ μεγάλη διαδηκασία να κλωνοποιήσει όχι τα partitions αλλά τον δίσκο ως μια οντότητα, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, σε ένα αρχείο στον εξωτερικό!! Αν θέλετε να βλέπετε τι γίνεται σε μια άλλη καρτέλα του Τερματικού που είστε τώρα μέσα, ή σε άλλο Τερματικό δώστε το pgrep -l '^dd$' για να δούμε ποιο είναι το pid του dd ώστε να το ψάξουμε.. ας πούμε ότι μας έδωσε το pid 7588 για παράδειγμα, σε εσάς θα δώσει ένα μοναδικό ...
Τώρα σε αυτό το νέο Τερματικό ή καρτέλα ως χρήστης "root" δίνουμε το εξής.. watch -n 10 kill -USR1 7588 και θα μείνει ενεργό το Τερματικό/Καρτέλα αυτό ως watch από την εντολή ώστε στο "άλλο" Τερματικό ή καρτέλα θα βλέπετε αυτό που βλέπω κι εγώ στην πάνω φωτογραφία, βέβαια εγώ του είπα "-n 5" γιατί βιάζομαι κάθε 5" να το βλέπω αλλά δεν υπάρχει λόγος..
.
Μόλις τελειώσει, που πιστέψτε με θα πάρει ώρες αρκετές αλλά είναι για καλό.. θα σας το αναφέρει στο τερματικό. Αυτό ήταν παιδιά.. τα καταφέρατε έχετε κλωνοποιήσει το σκατουλάκι σας για μελλοντικές επαναφορές.. πράγμα που μας φέρνει στο τελευταίο μέρος του οδηγού αυτού..
.
(προσοχή ο πιο πάνω οδηγός κάνει και για HFS+ συστήματα αρχείων γιατί δεν το νοιάζει τι έχουν μέσα τα partitions, το πάει byte-2-byte λέμε, άρα μπορεί να έχετε και ένα έτοιμο Snow Leopard που σας έκατσε καλά στην άκρη εάν το "παραπειράξετε").
.
.
"Η Επαναφορά (Restore)"..
Μπορεί να κάνατε ένα λάθος ή να χάλασε κάποιο hardware, και να θέλετε πίσω το συστηματάκι σας όπως ήταν "μαμίσιο" ώστε να το πάτε για φτιάξιμο..
Ε τότε θα χρειαστείτε να επαναφέρετε τον κλώνο που έχετε βάλει στην άκρη!!!
.
Βρήσκουμε τον εξωτερικό δίσκο που είχαμε μέσα το mikro_clone.img που είχαμε κρατήσει από τον οδηγό πάνω και το usb linux που μπορεί να είχαμε χρησιμοποιήσει..
Πάμε πάλι το ανοίγουμε ώστε να έχουμε μπροστά μας μια κονσόλα τερματικού και να είμαστε υπέρ-χρήστης (root) και δίνουμε το παρακάτω ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ το μόνο πράγμα που είναι mounted στο σύστημα είναι ο εξωτερικός δίσκος και το virtual του linux-usb σας! gunzip -c /media/externalusbdisknae/mikro_clone.img.gz | dd of=/dev/sda και περιμένουμε, σαφώς θα κάνει πιο γρήγορα από την φορά που έκανε το backup γιατί αλλιώς διαβάζεις τα δεδομένα από έναν δίσκο και τα συμπιέζεις on-the-fly γράφοντας τα σε έναν εξωτερικό usb δίσκο που έχει μια άλφα μεταφορά δεδομένων και αλλιώς τα διαβάζεις από αυτόν τον εξωτερικό και τα γράφεις κατευθείαν πάνω στον εσωτερικό.
.
Μετά το πέρας της διαδηκασίας αυτής ξέρετε.... θα δείτε στο boot του υπολογιστή το παλιό καλό σας windows/linux grub bootloader και το πάτε για φτιάξιμο στην μαμά του εταιρία. Όπως επίσης εάν χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει ένα Leopard/Snow Leopard σε μια προηγούμενη καλύτερη λειτουργικώς κατάσταση, θα δείτε τον chameleon ή τον bootloader της επιλογής της εγκατάστασής σας!
.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία, υπομονή παιδιά δεν είναι παιχνίδι, και να ξέρετε, εάν το χαλάσετε/brickάρετε (hoho)/ή πάθετε όποιου είδους ζημειά, μην ψάχνετε για ρέστα, τέτοιους οδηγόυς τους ακολουθείτε με δική σας ευθύνη και αποκλειστικά με δικό σας φταίξιμο!! :P
(http://translate.google.com/translate?hl=el&sl=el&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.infinitemac.com%2Ff83%2Fhow-to-clone-your-current-system-greek-t4981%2F)

Dejangs
12-18-2009, 09:19 PM
Μπραβο για την δουλεια που εριξες...Ευχαριστουμε :)

SomniusX
12-18-2009, 09:30 PM
Απλό και δουλεύει αδερφέ..

Έναν δίσκο με windows xp με τα stock + full firefox με addons, google earth, java και μερικά ακόμα + updated ubuntu, πήρε τον 160gb δίσκο και τον έβγαλε σε ένα clone.img.gz των 26gb .. μια χαράδρα..

Και μόλις το επανέφερα για προσπαθήσω 3ple boot! :D

SomniusX
12-27-2009, 09:27 PM
Επίσης το ίδιο ισχύει ακριβώς και σε περίπτωση άλλου OSX λειτουργικό σε Live DVD/USB ή εγκατάσταση σε άλλο partition/external disk

Ίδιες εντολές απλά αντί για /dev/sda θα είναι /dev/disk0s1 ή κάπως αλλιώς το diskXsX :) =)

SomniusX
12-29-2009, 03:28 PM
Τι θα λέγατε να κοινοποιηθουν κλωνοι έτοιμων συστημάτων για τα netbook?

π.χ. αν κάποιος έχει το aver one d250 με 1gb ram & 250gb δίσκο θα μπορούσε να κοινοποιησε έναν κλωνο του συστήματος, χωρίς κωδικούς και ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία για κάποιον που έχει το ίδιο σύστημα, μετά με τον προαναφερθέν τροπο το επαναφέρει και ο άλλος στο μικρό του χωρίς κόπο κλπ.. Βέβαια αυτό θα μειώσει τον αγώνα που πρέπει να κάνει κάποιος για να μάθει τα βασικά, αλλά τουλάχιστον θα βοηθήσουμε άτομα που δεν κατέχουν τις βασικές γνώσεις ή τον χρόνο να ασχοληθούν αρκετά αλλά θέλουν σαν τρελοί OSX..

Τεσπα θέλει κουβέντα αυτό, όπως και πως θα γίνει η διανομή του κλωνου, που κάθε κλωνο θα είναι περίπου 24gb (σίγουρα μέσω t0rrents), είναι πολλά θα δούμε

Πάντως έτοιμες διανομες για Snow με Kexts για USBακια πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και από Ελληνες stay tuned!! ;) =)

Υ.Γ μόλις κράτησαν μαμισιο backup (win7 starter/android) από το acer one d250 και βγήκε 23 γίγας!!

Patatui
12-29-2009, 08:20 PM
Οταν παρω το δικο μου....θαανεβασω μεσο Rapidshare μαλλoν σε parts ;)

SomniusX
12-29-2009, 08:24 PM
Bro.. RS parts είναι θάνατος μέχρι να καταφέρεις 23gb.. θα δούμε.. θα δούμε..τουλάχιστον μπορούμε να ανεβάσουμε τα μαμίσια

SomniusX
01-16-2010, 05:58 PM
Νέα! Ο οδηγός πλέον φιλοξενείται και με οδηγίες τυπικες για Mac και στο HellasProject.com εδώ

http://hellasproject.com/guides/clone-your-system/