InfiniteMac OSx86  

🌅 Dive into Web3 and Crypto, join FTX! 🚀

Reply
 
Thread tools Display modes
  #1  
Old 10-30-2008, 04:12 AM
nexusmac nexusmac is offline
Panther
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 114
Question How Can I use All channels of ALC889a to have 5.1 surround?

I am using L8v4 kexts for onboard audio realtek ALC 889a.
MainBoard EP45-DS3R.

I can only get 2 channels out put.

I tried aggregate device option but I couldnt get any sound.

When I set aggregate device , I saw that volume control is disabled.
and When I look at system preferences > sound.
It says there is no output device.

How Can I solve this problem?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-30-2008, 10:56 AM
eMatoS's Avatar
eMatoS eMatoS is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Argentina
Posts: 185
My sound board, ALC850, can be set to 5.1 surround through Midi Audio Configuration.
Once you've opened it select the sound output and it should give you the option to change it to 4 or 6 channels.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-30-2008, 06:08 PM
nexusmac nexusmac is offline
Panther
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 114
thanks for reply, I tried aggregate device option but I couldnt get any sound.

I need to make sure ,can you upload the screenshoots of MIDI Audio Configuration?

Thanks in advance.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-30-2008, 08:42 PM
eMatoS's Avatar
eMatoS eMatoS is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Argentina
Posts: 185
This is my audio config, hope it helps.
Attached Images
File Type: jpg snapshot.jpg (55.2 KB, 159 views)
Reply With Quote
  #5  
Old 10-31-2008, 01:13 PM
nexusmac nexusmac is offline
Panther
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 114
you have AC97 chipset, i think it is not ALC889 chipset.
because of this you can see the AC97 6.can.

can you upload, aggregate audio setting screenshots and the kext file that you use.

thanks for help, eMatoS.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-31-2008, 02:42 PM
eMatoS's Avatar
eMatoS eMatoS is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Argentina
Posts: 185
I told you, it's an ALC850.
For your card it's a bit complicated, I think this link might be helpfull.
Code:
http://forum.insanelymac.com/index.php?s=&showtopic=32859&view=findpost&p=660893

Last edited by eMatoS; 10-31-2008 at 09:22 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-04-2008, 11:04 PM
Xenophage's Avatar
Xenophage Xenophage is offline
Puma
 
Join Date: Oct 2008
Location: Central NY
Posts: 27
Support for the 889a appears to be rather wonky. From what I've been able to gather, the various incarnations of hacked Apple kexts derive key information from the drivers for the ALSA project in the linux world. ALSA has until recently had a bug wherein it would recognize ALC889a chipsets as ALC885. Consequently, the codec dumps many OSx86'ers have been relying on are likely wrong. Using Taruga's HDApatcher, and a better codec dump for a correctly identified 889a, I've managed to get 4 channels of input and 4 of output functioning well on my Gigabyte GA-EP35-DS4 r.2.1 motherboard with ALC889a codec running iDeneb 1.3 (10.5.5).

You can see my musings on the topic here;

http://www.infinitemac.com/f7/alc889a-codec-dump-t1105/

...where I have also posted the dump file that got me to this point.

In addition, I've edited the localizable strings in my kexts a bit to make them more friendly on my mobo. If anyone has the same board as me, and would like me to post my current kexts, I will.

Bear in mind that I am by no means an expert. I've simply done some reading, and kept at it. I'm sure there is a better way to approach this, and someone out there will doubtless correct these problems properly someday. Hopefully, Taruga himself will take up the challenge in the not-too-distant future.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-05-2008, 12:35 AM
demigod's Avatar
demigod demigod is offline
Jaguar
 
Join Date: Feb 2008
Location: India
Posts: 80
is it possible in ALC880 ? i have GA-K8N51GMF-9
Reply With Quote
  #9  
Old 11-05-2008, 09:58 AM
nexusmac nexusmac is offline
Panther
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 114
Xenophage , thanks for information.

I tried to dump with ubuntu latest version, it didnt work 5.1 with ubuntu and I setup the realtek driver than the 5.1 output works.

after getting dump , I used taruga 1.20 patcher but it didnt solve my problem , I am currently using LS8v14 kext. bu it has only 2 output.

on the otherhand, ALCinject doesnot work for me. I can just use HDAenabler.kext then this time it is working.

What can I do in this case? Do I need to add efi key and how can I do that.

I have efi studio but I dont know how?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-05-2008, 03:10 PM
Xenophage's Avatar
Xenophage Xenophage is offline
Puma
 
Join Date: Oct 2008
Location: Central NY
Posts: 27
I don't really know how to answer. What mobo do you have? Some of the linux chatter has centered around trying drivers for the ALC888, I think. If you have a Gigabyte board, you're welcome to try my patched kexts. I haven't been able to get EFI strings or HDAEnabler to do anything. I'm currently using ALCinject, and Taruga's patcher with the "real" 889a dump I found online. This has gotten me zilch in system profiler, but a bunch of channels show up in prefs anyway. I have 4 inputs and 4 outputs verified functional. I haven't had a chance to check the SPDIF or optical yet.

I think the best hope at this point is to wait for the ALSA project to gain better support for the 889a, and hope that Taruga regains his health and releases patcher 2.0.



💡 Deploy cloud instances seamlessly on DigitalOcean. Free credits ($100) for InfMac readers.


Gigabyte GA-EP35-DS4 Rev. 2.1 EVGA Nvidia 8800GT 512 4GB Geil DDR2 667 Samsung SH-S223F DVD Burner Seagate Barracuda ES 750GB SATAII iDeneb 1.3 (10.5.5) ...and a Smug Grin
Reply With Quote
Reply
Thread Tools
Display Modes